Soittajan musiikkivihko 1

Soittajan Musiikkivihko on tarkoitettu kaikille soitto-opiskeluaan aloitteleville 5-8 –vuotiaille lapsille.  Vihko etenee loogisesti tehtävillä, joita oppilas pystyy tekemään soittotunnilla, ryhmätunnilla ja myös itsenäisesti kotona. Vihko on osa kolmiosaista sarjaa, joka johdattaa oppilaan läpi alkeisopintojen soittimesta riippumatta.

Ensimmäisessä vihkossa käydään läpi seuraavat asiat:

  • Nuottiviivasto
  • Sävelten nimet: C D E F G A H
  • G- ja F-avain
  • Nuotit viivastolla: G-avaimella 1.viiv. oktaavi ja F-avaimella pieni oktaavi
  • Nuottien kestot: kokonuotti, puolinuotti, neljäsosanuotti, kahdeksasosanuotti, pisteellinen puolinuotti
  • Tauot: kokotauko, puolitauko ja neljäsosatauko

 Vinkkejä opettajille

  • Vihkon jokaisella sivulla on läksyboksi, johon opettaja voi kirjoittaa oppilaan viikoittaiset läksyt ja kommentit. Läksybokseja on koko ensimmäisen lukuvuoden tarpeisiin.

  • Sivun 10 väritystehtävässä on käytetty kuvionuottivärejä. Samoja värejä voi käyttää muissa vihkon tehtävissä. Oppilas voi esimerkiksi värittää koskettimiston (s.11) tai piirtää nuotit nuottiviivastolle kuvionuottiväreillä (s.14-15).

  • Tehtäviä voi soveltaa eri soittimien tarpeisiin.
    Esim. s.14-15, ensimmäisellä rivillä on rivin lopussa tarkoituksella tilaa sille, että oppilas voi täyttää rivin loppuun annetuilla sävelillä tai opettaja voi merkitä rivin loppuun oman soittimensa tärkeimmät sävelet.
  • Vihkon lopussa on sivuja jossa on runsaasti tyhjää nuottiviivastoa oppilaan omia sävellyksiä tai opettajan kirjoittamia harjoituksia varten.
  • Ratkaisut kirjan tehtäviin löytyvät sivuilta 35-36.
  • Sivulla 39 on pelikortit, jotka voi leikata irti viivoja pitkin. Kortteja voi käyttää sävellyksen apuvälineenä (s. 30) tai pelata sävellyspeliä ja muistipeliä (s.38).
  • Kun haluat ryhmätunnilla keskittyä yksittäisen oppilaan ohjaamiseen, voit laittaa osan oppilaista ratkaisemaan sillä aikaa jotakin tehtävää.

Lisämateriaalia

Lisäämme aika ajoin uutta materiaalia ja tehtävävinkkejä, jotka soveltuvat erityisesti ryhmätunnille tai oppilaan omaan työskentelyyn.

Audio

(Kaikki sävellykset © Jarkko Kantala)

Näitä musiikkitiedostoja voit hyödyntää monella eri tavalla. Alla muutamia esimerkkejä:

Kuuntele ja piirrä tai keksi tarina! Minkälaiseen ympäristöön musiikki sijoittuu, millaisia henkilöitä tai otuksia siinä seikkailee?

Äänimaisema 1:

Äänimaisema 2:

rumpali

Tätä rytmitaustaa voi käyttää apuna erilaisissa, vaikkapa rytmikorttien avulla tehtävissä rytmiharjoituksissa.  Esim:

Asetetaan rytmikortit lattialle Kanelin kuva ylöspäin. Jokainen oppilas kääntää vuorollaan yhden kortin. Ryhmä soittaa yhdessä taustamusiikin kanssa kortissa olevaa rytmikuviota omilla soittimillaan. Peliä voi pelata myös yhden oppilaan kanssa.

Rummut raikaa (vain rytmi, 80 bmp)

Näitä musiikkitaustoja voi käyttää rytmiharjoitusten tai omien sävellysten tai improvisoinnin taustoina. Apuna voi käyttää vaikka rytmi- tai nuottikortteja. Kaikki C-duurin sävelet (valkoiset koskettimet) sopivat näihin taustoihin, mutta kannattaa rajata käytettävät sävelet vain muutamaan (esim. Puistokävelyllä c, d, e tai e, g, a; Supersankarit a, h, c tai c, d, e; Taikametsä c, d, e tai e, f, g).

Puistokävelyllä (C)

Supersankarit (Am)

Taikametsä (C)